Gömülü sistemler, gömülü yazılım vs… konulardaki iş ilanlarına baktığımızda gördüğümüz ortak ifadelerden bir tanesi de “C/C++” dır. Bu ifadeyi o kadar çok görüyoruz ki birçoğumuz böyle bir programlama dili olduğuna inanıyor olabiliriz. Aslında C ve C++ farklı iki programlama dilidir. Ancak temel olarak birçok ortak noktayı da paylaştıklarından C/C++ olarak anılıyorlar.
C dili 70’li yıllarda Amerika’daki Bell Laboratur’larında Ken Thompshon ve Dennis Ritchie tarafından Unix işletim sisteminin geliştirilmesinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. En eski programlama dillerinden birisi olmasına rağmen bugün halen çok kullanılmaktadır. Büyük oranda gömülü sistem programlamada kullanılan C dili, prosedürel bir dildir. Yani programlar veriler ve prosedürler (fonksiyonlar) etrafında oluşturulur.
C++ dili de 1980-1983 yılları arasında Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir. Başlangıcında “C with classes” ( Sınıflara sahip C) adıyla geliştirilen dil sonradan C++ adını almıştır. C++ dili “nesne yönelimli” programlama dilidir. C dilinin üzerine sınıfların, nesne yönelimli özelliklerin eklenmesi ile geliştirilmiştir. C’ye göre C++ dili daha yüksek seviyeli bir dil olarak değerlendirilebilir.
Görüldüğü gibi C ve C++ dilleri farklı programlama dilleridir. Yani aslında C/C++ dile bir dil yoktur onun yerine C ve C++ programlama dilleri yer alır. C dilini biliyor olmak da otomatik olarak C++ dilini bilmek anlamına gelmez. C++ dilinde nesne yönelimli programlama, Sınıflar, kalıtım (inheritance), Çok-biçimlilik (polymorphism), şablonlar (templates) gibi birçok farklı kavram bulunuyor.
Bugün gömülü sistemlerde, mikrodenetliyici programlamada en çok C dili kullanılıyor olsa da C++ dilinin kullanımının da arttığını gözlemliyoruz. Örneğin çok popüler olan Arduino platformunun programlanmasında C++ dili kullanılır. Ancak C dilini bilen birisi de Arduino’yu çok rahatlıkla programlayabildiğini görecektir. Birçok Arduino kodu C dilinden çok farklı gelmeyecektir. Ancak kütüphanelerin içlerine bakıldığında Class, public, private gibi C++ diline ait anahtar kelimeler görülebilir.